Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwiazda z piernika ozdobiona lukrem, do zawieszenia na czubku choinki, w tym roku zrobiłam ją pierwszy raz i ma wymiary ok. 20x20cm. Efekt wizualny warty zrobienia takiej gwiazdy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115790
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7884
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2976
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1387
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1245
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115790
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7884
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2976
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1387
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1245
Składniki
Wycinamy szablon na gwiazdę z piernika. Masło, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niej roztopiony miód z masłem,dodajemy przyprawę do piernika, 2 jajka i 1 żółtko ( 1 białko odkładamy w miseczce do lukru). Ciasto zagniatamy i dokładnie wyrabiamy . Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, przykładamy szablon i wycinamy gwiazdę. Słomką do napojów robimy 4 dziurki potrzebne do zawieszenia na choince. Z pozostałego ciasta wykrawamy foremką pierniczki. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni c. Po ostudzeniu zdobimy wzorkami wyciskając lukier przez rękaw cukierniczy lub tytkę zwiniętą z papieru. LUKIER: miksujemy w blenderze przez 5 minut białko z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
A tak wygląda zawieszona na choince ozdobionej pierniczkami.