Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwiazda z piernika ozdobiona lukrem, do zawieszenia na czubku choinki, w tym roku zrobiłam ją pierwszy raz i ma wymiary ok. 20x20cm. Efekt wizualny warty zrobienia takiej gwiazdy.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Składniki
Wycinamy szablon na gwiazdę z piernika. Masło, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niej roztopiony miód z masłem,dodajemy przyprawę do piernika, 2 jajka i 1 żółtko ( 1 białko odkładamy w miseczce do lukru). Ciasto zagniatamy i dokładnie wyrabiamy . Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, przykładamy szablon i wycinamy gwiazdę. Słomką do napojów robimy 4 dziurki potrzebne do zawieszenia na choince. Z pozostałego ciasta wykrawamy foremką pierniczki. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni c. Po ostudzeniu zdobimy wzorkami wyciskając lukier przez rękaw cukierniczy lub tytkę zwiniętą z papieru. LUKIER: miksujemy w blenderze przez 5 minut białko z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
A tak wygląda zawieszona na choince ozdobionej pierniczkami.