Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli tak jak ja lubicie hummus, to prędzej czy później zaczniecie robić go sami. A naprawdę warto! Ten zrobiony samodzielnie jest o niebo lepszy, niż ten kupiony w sklepie. Poza tym przygotowuje się go dosłownie w kilka minut!
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 80
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 80
Składniki
Jeśli gotujesz cieciorkę samodzielnie, musisz namoczyć ją w zimnej wodzie (do wody dodaj 1 łyżeczkę sody) przez noc. Rano zmień wodę na nową, wsyp kolejną łyżeczkę sody i gotuj cieciorkę około godziny. Aż zmięknie tak, by ziarenko łatwo dało się rozdusić w palcach. Jeśli Ci się nie chce lub nie masz czasu, użyj gotowej cieciorki z puszki (ugotowana samodzielnie będzie lepsza). Cieciorkę (ja użyłam z puszki) odcedzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę z puszki (lub wodę po gotowaniu) zostawiamy, nie wylewamy. Dobrze jest cieciorkę przejrzeć i usunąć ewentualne łupiny. Dodajemy olej i pastę tahini. Miksujemy wszystko blenderem na w miarę jednolitą masę.
Na początku masa będzie bardzo gęsta. Dolewamy sok z cytryny, kilka łyżek zalewy lub wody po gotowaniu i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, suszonym czosnkiem i papryką w proszku. Starannie miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce, maksymalnie 3 dni. Smacznego!!!!