Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w święta wielkanocne swoje zaszczytne, pierwsze miejsce zajmują, w wielu daniach królują. Przeważnie kurze jajka zjadamy, ale przecież przepiórcze mamy, które rozmiarem zachwycają, więcej cennych witamin i minerałów zawierają. Pięknie w daniach się prezentują i naprawdę dobrze smakują. Jeśli je w soku z buraków zabarwimy, to efekt „wow” uzyskamy. Z takimi różowymi jajkami, dania będą wyglądały oryginalnie i zapewniam, smakować będą genialnie.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Jajka gotujemy ok. 4- 5 minut od momentu włożenia do wrzątku lub 3 min od momentu zagotowania wody zimnej. Następnie zalewamy zimną wodą, na 4 min i obieramy. Rada: do małego słoika wlewamy zimnej wody, ok. 50 ml, wkładamy po 2 – 3 jajka. Zakręcamy słoik, trzymamy go w poziomie i energicznie wstrząsamy nim przez kilka sekund. Skorupka będzie drobno popękana i z łatwością obierzemy jajka.
Jajka przekładamy do słoika, dodajemy, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, rozmaryn i przekrojony na połowę czosnek. Całość zalewamy sokiem z buraków, tyle, żeby przykrył jajka. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Jeśli chcemy uzyskać więcej białej obwódki wokół żółtka, należy sprawdzić już po 1 godz.