Do góry

Dodatki Przepis na:

Jak zrobić krokant?

Jak zrobić krokant?

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 1649

Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

Składniki

  • 200 g siekanych orzechów laskowych albo migdałów
  • 30 g masła
  • 150 g cukru
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukier wsypać na patelnię i skaramelizować na średnim ogniu. Gdy zacznie nabierać złocistego koloru dodać masło. Trzeba uważać, żeby karmelu nie spalić. Jeśli zaczną robić się grudki, rozgnieść je łyżką.

  2. Dodać posiekane orzechy, zamieszać i na chwilę zostawić na patelni, żeby nabrały złotego koloru. Uwaga: nie spalić!

  3. Wysypać zawartość patelni na papier do pieczenia i całkowicie wystudzić. Rozdrobnić np. w moździerzu. Gotowe. Używamy do dekoracji lodów, deserów, tortów i ciasteczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 02 stycznia Uwielbiam, ale nigdy jeszcze nie robilam. Dzieki za przepis! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 02 stycznia Świetna dekoracja. Pięknie się prezentuje i jest pyszna, choć takiej domowej nie próbowałam. Bardzo dobry pomysł:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 stycznia Taki smaczny, ze wyjadlabym przed uzyciem do ciasta :p Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń