Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z książki "Kalafior to król", lekko przeze mnie zmieniony. Kalafior wyszedł przepyszny - lekko pikantny, pachnący imbirem i kurkumą. Sprawdza się jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34137
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1338
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113586
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34137
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1338
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113586
Składniki
Kalafior myjemy i kroimy na różyczki. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki. Na oleju przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Kiedy zmięknie dodajemy cynamon, imbir, papryki i kurkumę. Smażymy chwilę, aby wydobyć aromat z przypraw. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, sok z cytryny i miód. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy kalafiora i oliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Ja wolę półtwardy więc był gotowy już po 5 minutach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.