Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć przyrządzenie tego dodatku do obiadu nie wydaje się trudne, to zapewne każdy doświadczony kucharz ma swój sposób na przygotowanie kalafiora w bułce tartej. Niby wystarczy tylko kilka składników, a jednak problemów może być sporo. Najwięcej kłopotów kucharzom dostarcza odpadająca panierka. Warzywo często wchłania zbyt dużo tłuszczu lub - w drugą stronę - staje się zbyt suche. Jeśli marzysz o sprawdzonym przepisie na kalafiora w bułce tartej, który pomoże ci szybko i prosto przygotować aromatyczną przekąskę, przetestuj tę recepturę.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Składniki
Kalafior obierz z liści i dokładnie umyj pod zimną wodą. Do dużego garnka, w którym zmieści się warzywo, wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Wsyp sól i doprowadź do wrzenia.
Gdy woda będzie się gotować, włóż kalafiora i gotuj do miękkości (do ok. 15 minut). Warzywo nie powinno się rozpadać. Następnie odcedź i lekko wystudź. Przekrój na mniejsze różyczki.
Na patelni rozgrzej 3/4 masła. Przełóż różyczki kalafiora i poobracaj je - tak, żeby obtoczyły się masłem. Następnie posyp równomiernie bułką tartą, ponownie obracając, aby wszystkie różyczki były w panierce. Dołóż resztkę masła w różne miejsca na patelni i smaż do zarumienienia zasmażki.
Delikatnie wyłóż kalafiora w bułce tartej na talerz. Podawaj od razu, póki jest gorący.