Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej zrobić ją w momencie, gdy mamy jak wykorzystać pomarańcze. U mnie powstała przy okazji robienia sosu pomarańczowego. Taka skórka, jako dodatek do ciast, będzie jak znalazł w Tłusty Czwartek i w okresie wielkanocnym.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10476
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336806
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4443
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424070
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10476
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336806
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4443
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424070
Składniki
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obrać ze skórki, najlepiej tak (patrz: foto).
Skórkę z pomarańczy pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 litra wody, odstawić na 24 godziny. Po tym czasie skórkę osączyć z wody, której część wykorzystamy do robienia syropu. Cukier oraz jedną szklankę wody spod skórki mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop (próba do nitki*). Następnie do syropu wrzucamy naszą skórkę.
Całość gotujemy do momentu zeszklenia skórki(1 godzina). Gorącą skórkę, razem z syropem, przelewamy do słoiczka, zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia. *Próba nitki – ochłodzoną kroplę syropu mieszamy między palcami (kciuk i palec wskazujący), jeżeli przy rozsunięciu palców kropla syropu rozciągnie się, oznacza to, że syrop jest odpowiedni. Smacznego.