Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 2247

Dodano:

Odsłon: 4008

Zbliża się Wigilia, proponuję delikatny i pyszny dodatek do czerwonego barszczyku.

Składniki

  • Kiszona kapusta - 25 dag
  • Grzyby suszone - 10 g
  • Pieczarki - 20 dag
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Mąka tortowa - 50 dag + do podsypania
  • Jajka kurze - 3 szt
  • Masło - 5 dag
  • Jogurt naturalny - 200 ml
  • Drożdże - 5 g
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do dań z kapusty - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz czarny mielony
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniaczki

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone zalać gorącą wodą , namoczyć. Pieczarki obrać , pokroić . Cebulę obrać , pokroić w piórka . Kapustę przepłukać , pokroić na drobniej.

  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę , smażyć chwilę, dodać namoczone grzyby, pieczarki, doprawić solą i pieprzem smażyć 5 minut, dodać kapustę , doprawić przyprawą do dań z kapusty, dusić 35 minut, jeśli byłaby potrzeba podlać gorącą wodą . Wystudzić , pokroić drobno lub przekręcić przez maszynkę.

  3. Drożdże pokruszyć , dodać cukier , łyżkę mąki i jogurtu , wymieszać , pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. 2 żółtka oraz całe jajko utrzeć z masłem oraz dodać trochę soli, ucierając dodać jogurt, dodać drożdże , wymieszać, dodawać mąkę i wyrabiać aż ciasto odejdzie od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.

  4. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na połowę , wałkować , podzielić na prostokąty. Nałożyć porcje farszu.

  5. Zwinąć w pakieciki pozostawić do wyrośnięcia.

  6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, kapuśniaczki posmarować rozkłóconymi białkami , posypać czarnuszką.

  7. Wstawić i piec 20 minut do dobrego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń