Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się Wigilia, proponuję delikatny i pyszny dodatek do czerwonego barszczyku.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 651
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1576
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8968
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 651
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1576
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8968
Składniki
Grzyby suszone zalać gorącą wodą , namoczyć. Pieczarki obrać , pokroić . Cebulę obrać , pokroić w piórka . Kapustę przepłukać , pokroić na drobniej.
Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę , smażyć chwilę, dodać namoczone grzyby, pieczarki, doprawić solą i pieprzem smażyć 5 minut, dodać kapustę , doprawić przyprawą do dań z kapusty, dusić 35 minut, jeśli byłaby potrzeba podlać gorącą wodą . Wystudzić , pokroić drobno lub przekręcić przez maszynkę.
Drożdże pokruszyć , dodać cukier , łyżkę mąki i jogurtu , wymieszać , pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. 2 żółtka oraz całe jajko utrzeć z masłem oraz dodać trochę soli, ucierając dodać jogurt, dodać drożdże , wymieszać, dodawać mąkę i wyrabiać aż ciasto odejdzie od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na połowę , wałkować , podzielić na prostokąty. Nałożyć porcje farszu.
Zwinąć w pakieciki pozostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, kapuśniaczki posmarować rozkłóconymi białkami , posypać czarnuszką.
Wstawić i piec 20 minut do dobrego zrumienienia.