Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta wigilijna z grzybami.

Kapusta wigilijna z grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 984

Kapusta kiszona z dużą ilością grzybów mrożonych i suszonych.

Składniki

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • po 250 g mrożonych kurek, borowików , podgrzybków
  • 50 g suszonych borowików
  • 2 cebule 2 ząbki czosnku
  • olej 2 kopiaste łyżki masła
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy 2 łyżki Warzywka 2 łyżki miodu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 1-2 godziny.

  2. Mrożone grzyby rozmrozić.

  3. Cebulę i czosnek pokroić i usmażyć na dużej ilości oleju z masłem .

  4. Kapustę ( nie płukać) włożyć do garnka i dusić z niewielkim dodatkiem wody. Podlać w razie konieczności.
    Do duszenia dodać przyprawy w koszyczku do zaparzania herbaty,

  5. Odcedzić suszone grzyby, wodę wlać do kapusty. A grzyby pokroić.
    Pokroić też rozmrożone grzyby.
    Wszystkie grzyby dodać do usmażonej cebulki i dalej smażyć.


  6. Do uduszonej kapusty dodać miód, wymieszać.

  7. Dodać grzyby , wymieszać i dalej dusić.

    Kapustę dusimy tak aby była lekko twarda, bo odstawiamy i dusimy na drugi lub trzeci dzień jeszcze raz.

    Do pierogów kapustę z grzybami odcedzamy na sicie . Zawsze spłynie sporo sosu, a farsz będzie ściślejszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń