Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba mało kto jada ją w ten sposób, a tymczasem kapusta włoska po polsku jest po prostu wspaniałym składnikiem drugiego dania. No bo wiadomo, że obiad, „prawdziwy obiad”, a zwłaszcza ten świąteczny, składa się z pierwszego i drugiego dania oraz deseru. W polskiej kulturze kulinarnej pierwsze danie zazwyczaj oznacza zupę. I choć w naszym domu duża porcja sycącej zupy zwykle stanowi cały obiad, to zawsze można zjeść malutką porcję. Po to, aby w żołądku zmieściło się jeszcze drugie danie i deser też. Tymczasem drugie danie składa się zwykle z części skrobiowej, białkowej oraz jarzynowej lub warzywnej. I właśnie na tej części warzywnej dziś skupiam swoją uwagę. Przeglądając wpisy na blogu uświadomiłam sobie, że już od bardzo dawna nie pokazałam żadnej typowej jarzynki, a to nie może tak być, bo uwielbiam je i jadam dość często.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3334
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1384
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2130
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3334
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1384
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2130
Składniki
Świadomie nie podaję dokładnych proporcji, bo kapusta może być nieco mniejsza lub większa, a Ty lubisz więcej lub mniej podsmażonej tartej bułki na warzywach. Więc tu panuje pełna dowolność, a ten przepis ma być tylko pomysłem i wskazówką.
Z kapusty włoskiej usuń grube zewnętrzne liście, a następnie umyj kapustę i przekrój na 4 części, zachowując głąb.
Ćwiartki kapusty włóż do garnka z wrzątkiem, a następnie dodaj do smaku sól i cukier. Wystarczy, jeśli ćwiartki kapusty będą zanurzone do połowy, reszta z łatwością ugotuje się na parze. Na taką średnią kapustę trzeba będzie użyć 1-2 łyżeczki soli kamiennej i 1 łyżkę cukru, ale pamiętaj, żeby kierować się rozsądkiem i dostosować to do własnej kapusty, własnego garnka, własnych proporcji.
Gotuj kapustę do miękkości, czyli do konsystencji, która Tobie odpowiada. Czasem wystarczy 5 minut, a czasem trzeba gotować kapustę przez 15-20 minut. Bo jedni lubią warzywa lekko chrupiące, a inni – mięciutkie. Więc gotuj kapustę tak długo, jak trzeba.
W międzyczasie, gdy kapusta włoska się gotuje, przygotuj smażoną bułkę tartą.
Na niewielką patelnię wsyp odpowiednią ilość bułki tartej (kto unika glutenu, ten może użyć bezglutenowej wersji). Odpowiednią, czyli tyle, ile lubisz, bo tu upodobania też bywają różne. U mnie to były jakieś dwie kopiaste łyżki tartej bułki.
Podgrzewaj na niezbyt dużym płomieniu suchą bułeczkę, ale nie odchodź od kuchenki. Bo jak tylko zacznie się rumienić, trzeba ją będzie przemieszać. I tak kilka razy, aż cała bułka tarta ładnie się zrumieni, ale nie przypali (co niechybnie się stanie, jak tylko na chwilę odwrócisz wzrok!).
Do równomiernie zrumienionej bułeczki dodaj odpowiednią ilość surowego masła (weganie zastąpią masło dowolnym tłuszczem roślinnym). Tyle, żeby po rozpuszczeniu tłuszcz nawilżył bułkę tartą i żeby zasmażka była lekko płynna. Tak, żeby dało się ją nabrać łyżką i polać warzywa.
Polać, a nie obsypać. A zresztą – zrób tak, jak najbardziej lubisz!
Ugotowane ćwiartki kapusty wyłów z garnka łyżką cedzakową, a następnie osącz jak najdokładniej, połóż na półmisku lub talerzu i polej szczodrze tartą bułką, oczywiście podsmażoną i zrumienioną. W ten sposób podaje się wszystkie tzw. warzywa po polsku. Czyli ugotowane w wodzie lub na parze i okraszone zrumienioną tartą bułką.
To jest wyśmienity dodatek do obiadu tradycyjnego, czyli białko + skrobia + warzywa.
Smacznego!