Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka i ostra jednocześnie. Bajecznie pyszna o lekko orzechowym aromacie. Taka jest ta karmelizowana brukselka. To nie tylko świetny dodatek do drugiego dania, ale także idealna, samodzielna przekąska.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8037
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 362
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3558
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 635
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8037
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 362
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3558
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 635
Składniki
Brukselkę krótko podgotować (najlepiej na parze) przez 2-3 minuty. Zahartować w zimnej wodzie. Pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać brukselkę i podsmażyć na mocnym gazie do zarumienienia. Sos sojowy, krem balsamiczny, przeciśnięty czosnek, miód, olej sezamowy i sok z cytryny wymieszać. Wlać do brukselki i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż brukselka skarmelizuje się i nabierze ciemnobrązowego koloru. Pod koniec smażenia brukselkę posypać płatkami chili. Podawać posypaną sezamem i startym grana padano.
Rady: Brukselkę można także wymieszać z glazurą i upiec w piekarniku (górna grzałka funkcja grill). Brukselkę można podgotować tradycyjnie w wodzie. Warto wtedy dodać do wody łyżeczkę cukru i trochę mleka.