Do góry

Dodatki Przepis na:

Kaszanka paprykowa na mięsie wieprzowym.

Kaszanka paprykowa na mięsie wieprzowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1475 Ocena: 19410

Dodano:

Odsłon: 209

Bardzo zdrowa, smaczna, kaszanka paprykowa, zrobiona z kaszy gryczanej i jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem mielonych papryczek habanero, papryczki scorpion mustard, przypraw i mięsa wieprzowego z golonki.

Składniki

  • Surowiec:
  • golonka wieprzowa ze skórą 1 szt.
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • woda 8 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • mielone papryczki ostre habanero chocolate 4 szt.
  • mielone papryczki ostre scorpion mustard 2 szt.
  • jelita wieprzowe 28-32 4 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 mała łyżeczka
  • papryka mielona słodka 2 małe łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

    Wymytą i oczyszczoną golonkę gotujemy w 8 szklankach osolonej wody do miękkości mięsa. Po ugotowaniu studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar (rosół) z gotowania golonki przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), zmielone ostre papryczki, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 70%. Gdy kasze będą na 70% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

  2. Kaszanka najlepsza jest smażona na patelni z cebulą.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń