Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy, szczególnie podczas spotkań na grilla. Pasuje idealnie do mięs i pieczonych ziemniaków czy frytek. Domowy ketchup z cukinii to pyszna i prosta w przygotowaniu alternatywa dla sklepowego produktu.
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6344
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10313
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6344
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10313
Składniki
Na początku dokładnie umyj cukinie i obetnij ich końcówki. Następnie obierz ze skórki, przekrój wzdłuż, usuń nasiona i pokrój na kilka kawałków. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miski.
Obierz cebulę i również zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dorzuć do miski z cukinią. Posól, przykryj naczynie i wstaw do lodówki na min. 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Po upływie tego czasu wyjmij cukinię z lodówki, przełóż ją do garnka i zasyp cukrem. Gotuj na średnim palniku przez ok. pół godziny. Pamiętaj, aby mieszać co kilka minut.
Po tym czasie wlej ocet oraz wsyp przyprawy (pieprz, słodką i ostrą paprykę). Wymieszaj całość dokładnie, do połączenia składników. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
Gdy upłynie wskazany czas, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko. Przykryj garnek i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Następnie odstaw z ognia i zblenduj na gładką masę.
Jeszcze gorący ketchup z cukinii przełóż do suchych i czystych słoików. Szczelnie zakręć i pasteryzuj. Odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodny, przechowuj w lodówce lub chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!