Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna, biała kiełbasa, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna. Kiełbasę możemy parzyć oraz piec, surową możemy zamrozić. Polecam.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 66
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3724
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 116
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 66
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3724
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 116
Składniki
Rozdrabnianie: Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami. szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm karczek przepuszczamy przez sito 10 mm podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm
Mieszanie: Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodę. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie.
Nadziewanie: Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita.
Odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.
Parzenie: Ja na próbę sparzyłam 2 kawałki kiełbasy. Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.
Smacznego!!!