Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa biała - świąteczna.

Kiełbasa biała - świąteczna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18893

Dodano:

Odsłon: 11764

Świąteczna, biała kiełbasa, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna. Kiełbasę możemy parzyć oraz piec, surową możemy zamrozić. Polecam.

Składniki

  • Surowiec na 4,63 kg farszu:
  • Szynka wieprzowa 1,6 kg
  • karczek 1,3 kg
  • podgardle 83 dag
  • wołowina 80 dag
  • jelita wieprzowe 28-32 mm - 1,5 m /kg farszu
  • woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)
  • Przyprawy:
  • sól warzona 18 g/kg (83 g) może być sól morska
  • pieprz czarny 2 g/kg (9 g)
  • majeranek 3 g/kg (14 g)
  • czosnek 6 ząbków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozdrabnianie:

    Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

    szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
    karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
    podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
    wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm

  2. Mieszanie:

    Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodę. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie.

  3. Nadziewanie:

    Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita.

  4. Odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.

  5. Parzenie:

    Ja na próbę sparzyłam 2 kawałki kiełbasy.

    Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń