Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna, biała kiełbasa, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna. Kiełbasę możemy parzyć oraz piec, surową możemy zamrozić. Polecam.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 137
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 67
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 184
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 137
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 67
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 184
Składniki
Rozdrabnianie: Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami. szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm karczek przepuszczamy przez sito 10 mm podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm
Mieszanie: Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodę. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie.
Nadziewanie: Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita.
Odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.
Parzenie: Ja na próbę sparzyłam 2 kawałki kiełbasy. Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.
Smacznego!!!