Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. Idealna na kanapki. Smak jak szynka z Pewexu kupowana w latach PRL za $.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5760
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7325
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5760
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7325
Składniki
Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.
Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową.
Zawiązujemy ścisło, robimy pętelkę.
W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 73 minuty w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Ja podałam czas parzenia do średnicy batonu. Na 1 cm średnicy batonu, 10 minut parzenia. Powinno się wbić sondę w baton i mierzyć temperaturę w środku, która powinna wynosić 68-70 stopni Celsjusza. Ja to już kilka razy sprawdziłam i wychodzi czas taki jak napisałam 1 cm średnicy batonu parzę 10 minut w temperaturze jak wyżej.
Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!