Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa wędzona na zrębkach olcha/buk, podpiekana.
maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas, garnek do wędzenia, zrębki olcha/buk, nóż
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 397
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2618
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1841
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6381
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 397
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2618
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1841
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6381
Składniki
Chude mięso z szynki kroimy w kostkę 4 x 4 cm, mięso z golonki w mniejszą kostkę. Mięsa mieszamy z peklosolą i wyrabiamy w osobnych miskach. peklujemy 48 godzin w osobnych pojemnikach. Po okresie peklowania mięso z szynki tylko lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa a mięso z golonki przepuszczamy przez sito 3 mm trzy razy. Do drobno zmielonej masy mięsnej dodajemy odmierzone przyprawy : pieprz biały, gałka muszkatołowa, kolendra, cukier pomieszane z zimną wodą, chwilę wyrabiamy do osiągnięcia lekkiej papki. Wymieszane mięso z golonki wraz z przyprawami stopniowo dodajemy do mięsa z szynki. Całość dokładnie wyrabiamy około 30 minut, do odpowiedniej kleistości farszu. Gotowym farszem nabijamy osłonki białkowe w równe batony. Nabite batony ścisło zawiązujemy. Tak przygotowane batony szynkowej wieszamy na kiju i osadzamy 120 minut w temperaturze pokojowej. Osuszamy w temperaturze 50 stopni Celsjusza 50 minut. Wędzimy dwie godziny w temperaturze 50 - 55 stopni Celsjusza. Podpiekamy w piekarniku lub wędzarni w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza do uzyskania wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza. Gotowe, batony wieszamy na kiju i studzimy. Smacznego !!!