Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa z czosnkiem, parzona, nie wędzona.
maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2967
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2967
Składniki
Chude mięso z szynki kroimy w kostkę 4 x 4 cm, mięso z golonki w mniejszą kostkę. Mięsa mieszamy z peklosolą i wyrabiamy w osobnych miskach. peklujemy 48 godzin w osobnych pojemnikach. Po okresie peklowania mięso z szynki tylko lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa a mięso z golonki przepuszczamy przez sito 3 mm trzy razy. Do drobno zmielonej masy mięsnej dodajemy odmierzone przyprawy : pieprz biały, gałka muszkatołowa, kolendra, cukier pomieszane z zimną wodą, chwilę wyrabiamy do osiągnięcia lekkiej papki. Wymieszane mięso z golonki wraz z przyprawami stopniowo dodajemy do mięsa z szynki. Całość dokładnie wyrabiamy około 30 minut, do odpowiedniej kleistości farszu.
Gotowym farszem nabijamy osłonki białkowe w równe batony. Nabite batony zawiązujemy.
Tak przygotowane batony szynkowej parzymy w wodzie o temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza do temperatury 68 stopni Celsjusza wewnątrz batonu, mnie zajęło to 100 minut.
Po parzeniu studzimy powieszoną na kiju.
Smacznego !!!