Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa wiejska, krucha wędzona metodą w garnku, podpiekana.
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 69
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 69
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Składniki
Rozdrabnianie: Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm. Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, rozdrabniamy je blenderem na papkę.
Mieszanie: Rozdrobnione mięso z golonki mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy przyprawy , całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita.
Osadzanie, osuszanie: Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin.
Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza do odpowiadającego nam koloru. Wędzono w garnku na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny. Podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza 30 minut. Chłodzenie: Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju. Smacznego!!!