Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa wiejska, krucha wędzona metodą w garnku, podpiekana.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8367
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6688
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4589
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327081
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8367
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6688
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4589
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327081
Składniki
Rozdrabnianie: Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm. Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, rozdrabniamy je blenderem na papkę.
Mieszanie: Rozdrobnione mięso z golonki mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy przyprawy , całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita.
Osadzanie, osuszanie: Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin.
Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza do odpowiadającego nam koloru. Wędzono w garnku na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny. Podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza 30 minut. Chłodzenie: Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju. Smacznego!!!