Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski kładzione

Kluski kładzione

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3145

Dodano:

Odsłon: 7034

Jak w domu przygotować fantastyczne kluski kładzione - sprawdzony przepis krok po kroku. Znam sposób na prosty i szybki obiad. Zajrzyj do przepisu, z którego wszystkiego się dowiesz! :) Z gulaszem, z mięsem i sosem lub okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem. Polecam pięknie :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • woda - tyle ile wchłonie ciasto
  • sól i 2 łyżki oliwy do wody
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól. Drewnianą łyżką ubijamy niezbyt ścisłe ciasto. Jeżeli potrzeba, dodajemy w niewielkich ilościach wodę.

    * Ciasto ma mieć lekką, puszystą konsystencję, powinno być gładkie i lśniące .
    Gotujemy zaraz po przygotowaniu.

  2. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy.

  3. Ostrą, metalową łyżką, kładziemy na wrzącą wodę wąskie kluseczki.

    * Kluski napuszą się i urosną w gotującej wodzie.

  4. Gotujemy przez 5 minut, cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, odsączamy.

    Gotowe wykładamy na ogrzane talerze.
    Podajemy jako dodatek do gulaszu, do mięs z sosem, a także polane skwarkami ze świeżej słoniny i posypane serem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń