Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiedzcie mi kto nie zna śląskich klusek? Co ciekawe tak do końca nie wiadomo jak to z tymi kluskami śląskimi jest. Jedni uważają za typowo śląskie kluski białe przygotowane z gotowanych ziemniaków, inni za śląską uważają kluskę szarą z tartych surowych ziemniaków. Należę do rodziny, która na białe kluski mówi guminklyjzy, a za prawdziwie śląską kluskę uważa szarą zwaną czorna.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 12
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 12
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki ubijamy i ucieramy na gładką masę. Wypełniamy ziemniakami miskę i masę dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski i w jej miejsce sypiemy do równego ziemniaczanej mąki. Wyjęta część ziemniaków wraca do miski i całość mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli masa wydaje nam się zbyt kleista podsypujemy mąki ziemniaczanej. Ważne by z nią nie przesadzić.
Z masy formujemy kluski, palcem wyciskamy charakterystyczną dziurkę i odkładamy na ściereczkę. Kluski przed gotowaniem powinny chwilę pooddychać zakryte drugą ściereczką. Wrzucamy je do osolonego wrzątku. Pamiętajmy jednak by woda nie hulała. Utrzymujemy odpowiednią temperaturę wody mieszając kluski delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty. BTW przepis na sos pieczarkowy widoczny na zdjęciu znajdziecie na blogu.