Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś myśli, że zrobienie czeskich knedlików jest trudne, to bardzo się myli. Nie trzeba mieć nawet garnka do gotowania na parze. A z czym podać knedliki - może z gulaszem wołowym https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-gulasz-wolowy,195513,lucque.html
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 porcje, z każdej uformować kształt knedla (małego chlebka).
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, gotować w niej knedle przez około 15 minut (najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały).
Ugotowane knedle podawać pokrojone w plastry, od razu (na ciepło) z sosem lub obsmażone na maśle.
Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim tworząc pętelkę.
Czeska sztuka kulinarna rozwinęła się pod wpływem kuchni Węgier, Austrii, Nie...
Odsłon: 13037
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 13
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 22
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 247
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 120
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 249
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 101
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 13
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 22
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 247
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 120
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 249
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 101
Składniki
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 porcje, z każdej uformować kształt knedla (małego chlebka).
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, gotować w niej knedle przez około 15 minut (najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały).
Ugotowane knedle podawać pokrojone w plastry, od razu (na ciepło) z sosem lub obsmażone na maśle. Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim tworząc pętelkę.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 429
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 516