Do góry

Dodatki Przepis na:

Kołduny

Kołduny

Autor:

Przepisów i artykułów: 439 Ocena: 2246

Dodano:

Odsłon: 5505

Pyszne pierożki jako dodatek do rosołu , można wykorzystać do ich zrobienia mięso z niego.

Składniki

  • Mięso z rosołu - 400 g
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Mąka krupczatka - 300 g + do podsypania
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Gorąca gotowana woda - 1 szklanka
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Papryka mielona słodka - 1/2 łyżeczki
  • Rosół - 50 ml
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kołduny

Przygotowanie

  1. Mięso z rosołu obrać, zemleć w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę drobną, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, dodać majeranek, paprykę oraz rosół i dokładnie wymieszać.

  2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko, oliwę z oliwek, wymieszać , dolewać wolno gorącą wodę , mieszać. Podsypać dokładnie mąką na stolnicy i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 3 części. każdą wałkować na cienko.

  3. Wycinać kółka najmniejszą foremką do pierogów lub kieliszkiem, układać po porcji farszu.

  4. Przykryć drugim kółkiem i zlepić pierożki. Tak postępować do wyczerpania składników.

  5. W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami , gotować 2 minuty od wypłynięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krypa 26 listopada Bardzo fajny przepis na pierożki z mięsem. Kołduny tradycyjnie robi się z mielonej, surowej wołowiny lub baraniny z tłuszczem wołowym (łojem) plus dodatki: cebula, czosnek, majeranek, pieprz, sól. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń