Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na nasze talerze trafiły pyszne kopytka ziemniaczano-twarogowe. Pod koniec zimy i wiosną staram się w dość szybkim tempie zużyć zeszłoroczne, „stare” ziemniaki, żeby się nie zmarnowały. To z nich wychodzą najlepsze placki ziemniaczane i wszelkie kluski, bo stare ziemniaki zawierają o wiele mniej wody, niż młode.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5343
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 729
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3687
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 403
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2040
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5343
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 729
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3687
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 403
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2040
Składniki
W dużym garnku nastaw wodę do gotowania klusek, bo trochę czasu minie, nim się zagotuje. Pod koniec dodaj sól do smaku, około łyżeczki.
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj niezbyt grube wałeczki, które należy pokroić ukośnie na zgrabne, nieduże kluseczki. W Poznaniu i w Wielkopolsce mówi się na takie cięte z ukosa kluski, że to „szagówki”. No pewnie, bo przecież są cięte na szagę!
Uformowane kopytka ziemniaczano-twarogowe wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotuj kluski przez 3 minuty. Warto podczas gotowania 1-2 razy przemieszać kopytka, aby nie przykleiły się do dna garnka.
Ugotowane kopytka wyławiaj łyżką cedzakową do miski albo od razu na talerze. Podawaj z sosem (u mnie -sos pieczarkowy, o którym niedawno pisałam).
Kluseczki, które nie zostały zjedzone – można następnego dnia odgrzać we wrzącej wodzie albo jeszcze lepiej – odsmażyć na maśle z cebulką. Odsmażane są równie pyszne, jak świeże!
Jak podawać kopytka z ziemniaków i twarogu? Najlepiej smakują okraszone podsmażoną na złoto cebulką albo skwarkami z wędzonego boczku. Można je też podać z dowolnym sosem, na przykład grzybowym.
Jednak to nie są jedyne opcje, gdyż niektórzy zjadają te kluseczki ze zrumienionym masłem i cukrem. Cóż, wolnoć Tomku w swoim domku, jak to trafnie skonstatował Aleksander hrabia Fredro. Są tu więc dozwolone wszelkie warianty, które przypadną Ci do gustu. Na przykład sos owocowy zamiast masła i cukru! A u mnie jednak sos pieczarkowy.
Smacznego!