Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony pasztet z udek kurczaka z dodatkiem korzennych przypraw i whisky. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, lub jako zakąska na imprezie.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326537
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16916
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5538
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326537
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16916
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5538
Składniki
Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy masło klarowane, a gdy się rozpuści dodajemy ćwiartki kurczaka. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę i marchewkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.
Po ostudzeniu wyrzucamy liście laurowe, ziele i jałowiec. Wyciągamy kurczaka, wątróbkę, słoninę, cebulę, marchew i pietruszkę. Kurczaka obieramy od kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce dwa razy. Dodajemy tłuszcz pozostały na patelni, gałkę, paprykę wędzoną, imbir, cynamon, whisky, sól i pieprz. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy jajka i bułkę tartą, masę bardzo dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut, w połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem do pieczenia. Pasztet studzimy w temperaturze pokojowej, potem przekładamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.