Do góry

Dodatki Przepis na:

Kostka warzywna domowa

Przepis dnia 2017-10-21
Kostka warzywna domowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6769

Dodano:

Odsłon: 17477

W czasach kiedy strach patrzeć na składy rzeczy które kupujemy warto poświęcić raz trochę czasu ale mieć pewność że jemy to co zdrowe i nie nafaszerowane chemią. Domowe kostki bulionu warzywnego zrobione raz służyć nam będą przez długi czas. Mrożone możemy przechowywać nawet do kilku miesięcy.

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4-5 łyżeczkek soli
  • 1 łyżeczkiapieprzu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obieramy wszystkie warzywa, dokładnie je myjemy. I kroimy na małe kawałki. Wszystkie wkładamy do blendera i blendujemy. Dodajemy pęczek pietruszki, lubczyk oraz liść laurowy. Całość rozdrobnioną przekładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa dodając sos sojowy. Do momentu aż zmiękną ok. 10-15 minut. Blednujemy jeszcze raz wszystkie warzywa na papkę. Przestudzone warzywa wkładamy do foremek od lodu i mrozimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń