Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykle W Wigilię zajadamy się uszkami gotowanymi, podawanymi z czerwonym barszczykiem. Mam dla Was inną propozycję: kruche uszka, które podajemy upieczone i popijamy barszczykiem. Przepis rodzinny, od lat na naszym stole wigilijnym. Zawsze przygotowuję dużo wcześniej, zamrażam oddzielnie na tacce, przekładam do woreczka. W dniu podania wyjmujemy potrzebną ilość, rozkładamy na blasze i pieczemy do ładnego zezłocenia. Kiedyś smażyliśmy je w głębokim oleju (wrzucaliśmy zamrożone), ale od kilku lat piekę - są trochę bardziej dietetyczne:) Z podanych proporcji wychodzi kilkadziesiąt uszek.
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8060
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 29
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8060
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 29
Składniki
Farsz: Grzyby umyć, zalać zimną wodą, zostawić na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić (wywar zachować) i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę na dużych oczkach. Cebulę posiekać, lekko podgrzać na suchej patelki, dodać oliwę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać grzyby, podlać kilkoma łyżkami wywaru i wymieszać, chwilę poddusić na małym ogniu. Dodać tartą bułkę, wymieszać, dusić kilka minut.. Zestawić z ognia, dodać posiekane jaja na twardo, surowe żółtko, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, partiami cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 5 - 6 cm. Na każdym położyć kulkę farszu, zlepić uszka. Rozłożyć luźno na tacce i włożyć do zamrażarki. Kiedy stwardnieją, przełożyć do woreczka i z powrotem włożyć do zamrażarki.
Tuż przed podaniem wyjąć odpowiednią ilość uszek, zamrożone rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Upiec na złoty kolor. Podawać gorące w towarzystwie czystego czerwonego barszczyku serwowanego w bulionówkach lub filiżankach. Druga opcja, bardziej kaloryczna: rozgrzać w garnku odpowiednią ilość oleju, do gorącego ostrożnie partiami wkładać zamrożone uszka, smażyć w głębokim tłuszczy do lekkiego zrumienienia. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać. Rada: Pozostały wywar grzybowy wykorzystać do gotowania kapusty z grzybami albo odparować na wolnym ogniu, wystudzić i wlać do woreczków na lód. Zamrozić i używać kostek do wzmocnienia smaku zup, sosów itp.