Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuleczki ziemniaczane to miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz przekąski, które wspaniale sprawdzą się na każdej imprezie. Boczek dodaje przyjemnej chrupkości i odrobiny słoności, a natka pietruszki orzeźwia i nadaje ziołowej nuty. Kuleczki są bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek obiadu z poprzedniego dnia.
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 384
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1207
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 100
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 384
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1207
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 100
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Ugnieć je na gładkie puree i ostudź do temperatury pokojowej.
Do puree ziemniaczanego dodaj śmietanę, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Boczek usmaż na chrupko i ostudź go. Bardzo drobno go posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i także dodaj do puree. Całość dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj kulki o średnicy ok. 5 cm. Odkładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 1 godzinę
W dużym garnku lub we frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza. Tłuszcz powinien sięgać na wysokość co najmniej 5 cm. Smaż kuleczki ziemniaczane partiami, po ok. 3-4 sztuki przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Kuleczki wyjmuj z oleju i odkładaj na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Przekąskę podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionych dipów lub sosów.