Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty jogurtowy serek do smarowania. Lekki, puszysty i delikatny, dużo smaczniejszy niż sklepowy.
Sitko, gaza lub chusta serowarska
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19302
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1048
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 766
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19302
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1048
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 766
Składniki
Jogurty mieszamy z solą, pomidorami, bazylią i chilli. Sitko wykładamy gazą, ściereczką tetrową lub chustą serowarską. Ja użyłam gazy kupionej w aptece, złożyłam ją na pół. Do gazy wykładamy jogurt. Gazę luźno związujemy, można do tego użyć gumki recepturki.
Po 6 godzinach możemy odlać pierwszą porcję serwatki spod sera i trochę mocniej związać gazę. Znów wstawiamy całość do lodówki na 2 dni. W międzyczasie odlewamy serwatkę co najmniej raz dziennie. Teraz serek jest już gęsty - idealny do smarowania.