Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lane kluski naszej babci Zosi. Doskonały dodatek do rosołu czy pomidorowej. U naszej babci jadało się często zupy mleczne z lanymi kluskami. Pyszne wspomnienie dzieciństwa!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1294
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 802
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1418
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1294
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 802
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1418
Składniki
Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Na koniec dodajemy sodę i kurkumę. Mieszamy. Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski), aby się nie sklejały. Gotujemy kluseczki jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez sitko.
Lane kluski gotowe!
Nasze rady: Kurkumę dodajemy, gdy żółtka są blade. Kluski będą miały ładny kolor. Sody nie musimy dodawać, ale dzięki niej kluski są bardzo puszyste i mięciutkie.