Do góry

Dodatki Przepis na:

Lepszych ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Serwuj prosto z piekarnika

Lepszych ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Serwuj prosto z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 3922

Dodano:

Odsłon: 21464

Tak przygotowane ziemniaki nie tylko pięknie się prezentują, ale również doskonale smakują. Wystarczy kilka składników, aby zamienić je w coś naprawdę pysznego.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (odmiana przeznaczona do pieczenia)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 2 łyżki świeżych listków rozmarynu
  • Ząbki czosnku (ilość wedle uznania, minimum 10 i więcej)
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lepszych ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Serwuj prosto z piekarnika

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

  2. Ziemniaki umyj i oczyść. Nie musisz obierać ich ze skóry, chyba że ta nie nadaje się do jedzenia. Pokrój na dość małe kawałki. Gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie.

  3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Dodaj sok z cytryny, rozmaryn i czosnek. Wyłóż odcedzone ziemniaki i posyp je pieprzem. Wszystko wymieszaj. Zostaw na chwilę.

  4. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach. Może się okazać, że po tym czasie ziemniaki będą nadal twarde. Wówczas poczekaj dłużej, aż warzywa się ładnie zarumienią i przede wszystkim - będą miękkie w środku. Dopiero po wyciągnięciu z piekarnika dokładnie posól ziemniaki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń