Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny likier na prezent świąteczny, ale równie dobrze sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Przygotowany na bazie kukułek - cukierków, które pamiętam z dzieciństwa. Jest bajecznie kremowy, słodki i nie sposób się od niego oderwać.
Mleko przelać do rondelka i lekko podgrzać. Dodać kukułki. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Mleko z krówkami całkowicie wystudzić. Do zimnego mleka wlać wódkę. Wymieszać. Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć.
Rady: Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki.
Ilość alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc likieru.
Najlepiej przelać likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki cukierków.
Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w mleku, można je wcześniej pokruszyć.
Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu.
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4101
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 36
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 50
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 106
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1074
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4101
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 36
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 50
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 106
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1074
Składniki
Mleko przelać do rondelka i lekko podgrzać. Dodać kukułki. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Mleko z krówkami całkowicie wystudzić. Do zimnego mleka wlać wódkę. Wymieszać. Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć.
Rady: Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki. Ilość alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc likieru. Najlepiej przelać likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki cukierków. Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w mleku, można je wcześniej pokruszyć. Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 372
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 457