Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lukier to słodki dodatek używany do dekoracji wielu wypieków. Jest t szczególnie przydatny do dekoracji pierniczków i innych korzennych ciasteczek. W tradycyjnym przepisie do przygotowania lukru używa się cukru pudru. Co jednak, jeśli nie mamy go w domu? Jak przygotować lukier bez cukru pudru? Oto przepis na ratunkowy przepis na lukier bez cukru pudru. Do jego przygotowania wystarczą tylko 3 składniki, a podstawowym będzie najzwyklejszy cukier kryształ, który znajdziemy w niemal każdym domu.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 189
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 213
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1309
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 516
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 189
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 213
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1309
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 516
Składniki
Do garnka dodaj cukier, wodę oraz ocet, zagotuj. Trzymaj na palniku do czasu, aż przygotowana masa będzie gotowa, czyli do czasu, w którym kropla lukru wylana z wysokości do garnka pozostawi za sobą tzw. "nitkę".
Po tym czasie zdejmij go z palnika i wsadź do większego naczynia, uprzednio napełnionego wodą. Wody powinno być tyle, aby sięgała do połowy wysokości garnka z ugotowanym lukrem.
Ubijaj lukier na wysokich obrotach do momentu, w którym zgęstnieje i nabierze jasnej barwy.