Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowy makaron. Można zrobić nitki, wstążki, spaghetti lub lazania. Ja wykorzystuję maszynkę do makaronu, którą kupiłam w Lidlu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21128
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 727
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21128
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 727
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Składniki
1. Do misy robota kuchennego wkładam składniki i wyrabiam na jednolitą zwartą kulę. Ewentualnie dodaję trochę mąki. 2. Przy stolnicy mocuję maszynkę do makaronu (mocno przykręcam do blatu). Stolnicę oprószam mąką. 3. Kulę ciasta makaronowego dzielę na 4 części i spłaszczam ręką.
4. Maszynkę (walce) ustawiam na najwyższy poziom – u mnie 7 (największa szerokość między wałkami). Przepuszczam każdą porcję. 5. Zmniejszam rozstaw na „5” i znowu przepuszczam każdą część. Taka grubość makaronu mi wystarczy, ale można jeszcze go zrobić cieńszego. Na tym etapie mamy lazania. 6. Zakładam nasadkę do cięcia makaronu i robię nitki (lub spaghetti) lub wstążki. Nitki i wstążki w trakcie przepuszczania przez maszynkę tnę nożyczkami na odcinki 2-3 cm. Każdą partię na stolnicy obficie obsypuję mąką, żeby się nie skleiła.
7. W garnku gotuję wodę ze solą i oliwą (olej) i wrzucam makaron (najlepiej ręką, „rozsypuję” po powierzchni wody, żeby się nie skleił). Wody musi być dużo (2-3 więcej niż makaronu) gdyż makaron rośnie w trakcie gotowania. Cały czas mieszam by makron się nie skleił. Gotuję na wolnym ogniu ok. 5-10 min. Odcedzam i hartuje zimną wodą. Makaron nadaje się od razu do spożycia. Można go także trzymać w lodówce ok. tygodnia lub mrozić.