Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowy makaron. Można zrobić nitki, wstążki, spaghetti lub lazania. Ja wykorzystuję maszynkę do makaronu, którą kupiłam w Lidlu.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16867
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 648
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4042
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 491
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16867
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 648
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4042
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 491
Składniki
1. Do misy robota kuchennego wkładam składniki i wyrabiam na jednolitą zwartą kulę. Ewentualnie dodaję trochę mąki. 2. Przy stolnicy mocuję maszynkę do makaronu (mocno przykręcam do blatu). Stolnicę oprószam mąką. 3. Kulę ciasta makaronowego dzielę na 4 części i spłaszczam ręką.
4. Maszynkę (walce) ustawiam na najwyższy poziom – u mnie 7 (największa szerokość między wałkami). Przepuszczam każdą porcję. 5. Zmniejszam rozstaw na „5” i znowu przepuszczam każdą część. Taka grubość makaronu mi wystarczy, ale można jeszcze go zrobić cieńszego. Na tym etapie mamy lazania. 6. Zakładam nasadkę do cięcia makaronu i robię nitki (lub spaghetti) lub wstążki. Nitki i wstążki w trakcie przepuszczania przez maszynkę tnę nożyczkami na odcinki 2-3 cm. Każdą partię na stolnicy obficie obsypuję mąką, żeby się nie skleiła.
7. W garnku gotuję wodę ze solą i oliwą (olej) i wrzucam makaron (najlepiej ręką, „rozsypuję” po powierzchni wody, żeby się nie skleił). Wody musi być dużo (2-3 więcej niż makaronu) gdyż makaron rośnie w trakcie gotowania. Cały czas mieszam by makron się nie skleił. Gotuję na wolnym ogniu ok. 5-10 min. Odcedzam i hartuje zimną wodą. Makaron nadaje się od razu do spożycia. Można go także trzymać w lodówce ok. tygodnia lub mrozić.