Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białka pozostałe z innej potrawy tym razem zużyłam do makaronu swojej roboty. Do pomidorowej, rosołu jak znalazł.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35811
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1235
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35811
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1235
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
        
        
                Składniki
Trochę mąki sypiemy do miski, po czym dodajemy białka jajek. Zarabiamy delikatnie ciasto, po czym dodajemy wodę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na cienki placek, który pozostawiamy do wyschnięcia na czystej ściereczce. Odwracamy na drugą stronę. Jeśli nie mamy czasu, możemy zacząć kroić dość świeże ciasto, ale wtedy będziemy musieli użyć więcej mąki na placek do zwinięcia.
Placek albo zwijamy w rulon uprzednio posypując mąką całą jego powierzchnię albo kroimy w paski i składamy je je jeden na drugim i kroimy w cienkie paski.
Nastawiamy wodę osoloną na gotowanie. Można dodać trochę oleju, aby uniknąć zlepienia makaronu. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy na wolnym ogniu 5-7 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
Odlewamy na durszlak i przepłukujemy zimną wodą. Podajemy z rosołem lub pomidorową.