Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podam wam dziś prosty i szybki w wykonaniu przepis na swojski makaron. Jak ja to mówię makaron nie musi być z samych jajek aby był smaczny, najważniejsze jest jego wykonanie i danie serca do tego co się robi. Ja chociaż dzisiaj bardzo obolała z powodu kręgosłupa nie poddałam się i przygotowałam swój makaron, fakt że na siedząco ale to przecież nie ważne, ważne jest to że wyszedł bardzo smaczny no i swojski.
Idealne weekendowe śniadanie - grillowana chałka z ricottą, chrupiącymi karme...
Odsłon: 33
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3239
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 223
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 59
Idealne weekendowe śniadanie - grillowana chałka z ricottą, chrupiącymi karme...
Odsłon: 33
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3239
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 223
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 59
Składniki
Do miski wsypać mąkę dodać jajko oraz sól, następnie dodając mocno ciepłą wodę łyżką szybkim ruchem wymieszać całość aby mąka się nie zaparzyła. Wyrabiać tak długo aż wszystko połączy się w całość.
Kolejnym krokiem jest dodanie oleju i także wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i miękkie.
Gdy ciasto mamy już dokładnie wyrobione, na stolnicę wysypać sporą ilość mąki, ciasto gdy chwilę odpocznie podzielić na dwie części, jedną część położyć na stolnicę posypać to ciasto mąką, tak zrobić z dwoma kawałkami ciasta.
Następnie dokładnie na bardzo cieniutko (na tak zwany papier ) ciasto rozwałkować. Posypać je dość obficie mąką i pokroić na mniejsze części.
Tak przygotowane ciasto zwijać w grubszy rulonik następnie nożem kroić grubsze paski aby wyszedł makaron wstążki, chyba że ktoś woli cieniutki to wtedy kroić drobno. Gotowy makaron rozłożyć na ściereczce, obsypać mąką i go przemieszać aby się nie skleił.
Do garnka wlać wodę posolić ją wrzucić przygotowany makaron ( mi z tego przepisu wyszło 600 g makaronu dlatego gotowałam na dwa razy ). Dodać do gotującego się makaronu łyżkę oleju i cały czas mieszać do zagotowania się makaronu. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym gotować około 10 minut.
Ugotowany makaron przelać na durszlak i szybko zahartować go zimną wodą mieszając łyżką.
Tak przygotowany makaron podałam ze swojskim rosołem z gęsi. Wszystko wyszło bardzo smaczne, cała rodzinka zajadała się aż miło.