Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatków obiadowych. Jedni uwielbiają to połączenie, a innym przypomina kulinarny koszmarek z dzieciństwa. Takie koszmarki staram się odczarowywać, tak aby można było polubić je na nowo. Do przygotowania dania nie używam groszku konserwowego. Moim zdaniem potrafi zepsuć smak całości, nie jest już tak jędrny i bogaty w wartości odżywcze. Najlepiej sprawdza się młody zielony groszek, a poza sezonem ten mrożony. Zapraszam na prosty i sprawdzony przepis.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36594
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3173
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 479
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2724
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36594
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3173
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 479
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2724
Składniki
Groszek gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy. Dla zachowania pięknego koloru, możecie go przelać zimną wodą.
Obrane marchewki (w sezonie polecam młode) kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (około 1,5 szklanki) dodajemy sól oraz cukier i gotujemy przez około 15 minut*. Pod koniec gotowania dodajemy masło, a gdy to się rozpuści, dodajemy także groszek. Na koniec dodajemy łyżkę mąki pszennej, którą wsypujemy za pomocą sitka (w ten sposób nie powstaną grudki). Mieszamy energicznie do zgęstnienia. *Ważne, aby marchewka po ugotowaniu była miękka, ale zachowała jędrność. Warto spróbować przed końcem gotowania.