Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatków obiadowych. Jedni uwielbiają to połączenie, a innym przypomina kulinarny koszmarek z dzieciństwa. Takie koszmarki staram się odczarowywać, tak aby można było polubić je na nowo. Do przygotowania dania nie używam groszku konserwowego. Moim zdaniem potrafi zepsuć smak całości, nie jest już tak jędrny i bogaty w wartości odżywcze. Najlepiej sprawdza się młody zielony groszek, a poza sezonem ten mrożony. Zapraszam na prosty i sprawdzony przepis.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1585
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1107
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1885
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1585
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1107
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1885
Składniki
Groszek gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy. Dla zachowania pięknego koloru, możecie go przelać zimną wodą.
Obrane marchewki (w sezonie polecam młode) kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (około 1,5 szklanki) dodajemy sól oraz cukier i gotujemy przez około 15 minut*. Pod koniec gotowania dodajemy masło, a gdy to się rozpuści, dodajemy także groszek. Na koniec dodajemy łyżkę mąki pszennej, którą wsypujemy za pomocą sitka (w ten sposób nie powstaną grudki). Mieszamy energicznie do zgęstnienia. *Ważne, aby marchewka po ugotowaniu była miękka, ale zachowała jędrność. Warto spróbować przed końcem gotowania.