Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mięsu odpowiedni smak i kruchość, dzięki czemu danie będzie wyśmienite. Dzisiaj proponujemy zamarynować karkówkę w aromatycznych ziołach i przyprawach oraz w musztardzie.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 57
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 408
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 57
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 408
Składniki
Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią. Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę. Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie.
Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki. Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.