Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Składniki
Żelatynę namaczamy w wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją. Gdy jest już płynna ale nie wrze dodajemy Plantę oraz glukozę i mieszamy dokładnie.
Proponuję przygotowywać masę w metalowej misce, jest to wygodne, zwłaszcza jeśli planujemy wyrabiać masę cukrową ręcznie. Innym sposobem jest użycie do tego celu miksera, wtedy wybieramy końcówkę której normalnie użylibyśmy do wyrabiania ciasta drożdżowego. Połowę dokładnie przesianego cukru pudru umieszczamy w misie i dodajemy rozpuszczoną wcześniej glukozę i żelatynę i wyrabiamy.
Cukier puder dodajemy stopniowo, aż uzyskamy zadowalającą konsystencję. Wtedy masę wykładamy na blat podsypany cukrem pudrem i wyrabiamy ręcznie tworząc kulkę z której następnie formujemy dowolne kształty, ewentualnie wałkujemy w celu pokrycia nią tortu. Ja całość pracy bez problemu wykonałam ręcznie, początkowo mieszałam masę łyżka, a gdy odpowiednio zgęstniała wyłożyłam na blat podsypany cukrem pudrem i wyrobiłam.
Do gotowej masy możemy dodać barwnik spożywczy, jeżeli tak jak ja robiąc oczy będziecie chcieli uzyskać ciemny, niemalże czarny kolor przy pomocy kakao to przestrzegam, że należy go dodać dosyć sporo co nie pozostaje bez wpływu na konsystencję masy, która staje się krucha, mniej elastyczna. Ze zwykłymi barwnikami nie ma tego problemu. Masa dosyć szybko wysycha, dlatego należy ją przechowywać dosyć dokładnie owiniętą folią spożywczą, a gdy zrobi się twarda podgrzewać w mikrofalówce (ewentualnie tak jak ja - w misce nad kąpielą wodną). Pokrywając torty masą cukrową pamiętajmy o tym aby były one pokryte masą maślaną, ewentualnie maślano - budyniową. Zdecydowanie odradza się stosowanie bitej śmietany i kremów śmietano pochodnych, ponieważ powodują one rozmiękanie masy. Nakładanie jej bezpośrednio na biszkopt tez nie jest dobrym pomysłem, bo zbyt szybko stwardnieje i nie będzie dokładnie przylegać do tortu.
Jeżeli chcesz zobaczyć krok po kroku jak zrobić halloweenowe oczy albo kokardki zapraszam na mojego bloga!