Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem zapraszam na klasyk w kuchni, który jest nieodzowną częścią jesieni (oczywiście w domach grzybiarzy:), czyli zapraszam na sos grzybowy. Tym razem użyłam do przygotowania samych maślaków, które są wyjątkowe delikatne i wychodzi z nich bardzo pyszny sos grzybowy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119533
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9032
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3237
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119533
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9032
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3237
Składniki
Maślaki oczyszczam i obieram ze skórki, następnie płuczę w zimnej wodzie i osączam na durszlaku. Osączone kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekam.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję masło, grzyby, doprawiam solą i duszę około 10 minut, do miękkości grzybów. Jeżeli podczas duszenia byłoby mało sosu i grzyby zaczęłyby przywierać do patelni, to należy dodać wodę. Chociaż nie powinno być to potrzebne, jeżeli je płukaliśmy. Do miękkich grzybów dodaję śmietanę, którą zahartowałam kilkoma łyżkami gorącego sosu, doprawiam solą, pieprzem, dodaję natkę pietruszki i duszę jeszcze kilka minut, tak żeby sos zgęstniał. Sos grzybowy z maślaków jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa