Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe masło jabłkowe to gęsty, aromatyczny mus, który powstaje z połączenia soczystych jabłek i masła. Wzmocnisz jego smak dodając korzenne przyprawy i sok z cytryny. Po długim gotowaniu na wolnym ogniu uzyskasz karmelowy smak, szczególnie gdy użyjesz cukru trzcinowego. W efekcie otrzymasz gęste, maślane smarowidło, które idealnie nadaje się do jedzenia wprost ze słoika, jako dodatek do pieczywa, naleśników lub tostów. Nie daj się zwieść przepisom na masło jabłkowe robione bez tłuszczu, na bazie samego soku jabłkowego. Takie wersje nie uzyskają tak gęstej i kremowej konsystencji, jaką osiągniesz, stosując nasz sprawdzony przepis na masło jabłkowe.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1067
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 194
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 441
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1067
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 194
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 441
Składniki
Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze kawałki – nie muszą być regularne. W garnku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć jabłka i zasyp cukrem. Ustaw mały ogień, dokładnie mieszaj, aby jabłka się nie przypaliły. Ponadto dzięki mieszaniu owoce szybciej puszczą sok. Trzymaj jabłka na małym ogniu i duś ok. 30 minut, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodaj kolejne 2 łyżki masła, korzenne przyprawy i sok z cytryny. Wymieszaj i trzymaj na ogniu kolejne 30 minut, aż uzyskasz całkowicie gładki mus. Pamiętaj, aby mieć jabłka stale na oku i mieszać je od czasu do czasu. Na koniec dodaj pozostałe masło i wymieszaj do rozpuszczenia.
Gotowym masłem jabłkowym napełniaj słoiki i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj mus w lodówce. Jeśli chcesz wzmocnić trwałość jabłek, pasteryzuj słoiki przez ok. 5 minut od momentu zagotowania wody. Następnie odwróć słoiki z masłem do góry dnem, przykryj ręcznikiem i odstaw do pełnego ostudzenia. Pasteryzowane masło jabłkowe możesz przechowywać przez całą zimę w chłodnym, suchym miejscu.