Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chcę pokazać jak przygotować w domu masło klarowane, które jest nie tylko zdrowe, ale i niezwykle wszechstronne w kuchni. Masło klarowane, znane również jako ghee, jest popularne w wielu kuchniach świata ze względu na swoje właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak. Aby je przygotować, potrzebujesz jedynie dobrej jakości masła oraz odrobiny cierpliwości, ponieważ proces polega na powolnym topieniu masła i usunięciu z niego wody oraz białek mleka. Dzięki temu zyskujesz czysty tłuszcz, idealny do smażenia, pieczenia i gotowania na wysokich temperaturach, nie wspominając o jego przedłużonej trwałości.
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 392
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 947
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 103
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 392
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 947
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 103
Składniki
Mało klarowane jest to masło bez laktozy. Zostało z niego usunięte wszystkie śladowe ilości wody, białka mlecznego oraz cząsteczek tłuszczu. Jego jasnożółty, aromatyczny tłuszcz jest wyjątkowo odporny na wysokie temperatury oraz ma głęboki, delikatnie orzechowy smak, nadaje potrawą wyjątkowego aromatu. Jest idealny do pieczenia, smażenia oraz duszenia. Masło gehh jest bogate w witaminy A, E i K, które są kluczowe dla wielu funkcji w organizmie. .Przygotowania masła w domu jest bardzo proste. Wystarczy kostka masła, garnek z grubym dnem łyżka cedzakowa a na koniec gęste sitko. Masło włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu i powoli topić. Podczas topienia się masła na powierzchni zacznie się pojawiać biała piana (warstwa białka mlecznego). Należy delikatnie łyżką cedzakową zbierać. Po pewnym czasie masło zacznie się klarować, a na dnie pojawi się biała piana (to również jest białko mleczne). Gdy masło będzie już w pełni roztopione i klarowne- zdjąć garnek z ognia przecedzić przez gęste sitko do czystego słoika i odstawić do wystudzenia. Gotowe masło klarowane przechowywać w zamkniętym słoiku w chłodnym miejscu.