Do góry

Dodatki Przepis na:

Mielonka z szynkowaru według Marioli.

Mielonka z szynkowaru według Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1449 Ocena: 18804

Dodano:

Odsłon: 3217

Mielonka idealna do kanapek. Można zrobić bez słoninki.

Składniki

  • chude mięso wieprzowe z szyneki 70 dag
  • świeży boczek 30 dag
  • słoninka 10 dag
  • chude mięso z golonki 20 dag
  • 125 ml bardzo zimnej wody
  • peklosól 15 gram
  • sól wędzona 10 gram
  • pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
  • czosnek rozgnieciony 2 ząbki
  • kolendra ziarno 1/3 łyżeczki (utrzeć w moździerzu)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chude mięso kroimy w kawałki o wielkości 3 do 4 cm. Boczek mielimy w maszynce przez sitko 5 mm, słoninkę kroimy w kosteczkę 5 x 5 mm, chudą wieprzowinę z golonki mielimy dwukrotnie przez sitko 2,5 mm i dodajemy pół szklanki bardzo zimnej wody (dodatkowo możemy rozdrobnić blenderem). Mięso drobno rozdrobione i zmielony boczek wraz z pokrojoną słoninką mieszamy do momentu, aż nabiorą kleistości. Równocześnie dodajemy peklosól i wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy mięso chude pokrojone w kawałki 3-4 cm. (mięso te najlepiej jest wcześniej potłuc tłuczkiem do mięsa) . Wszystko należy bardzo dokładnie i długo wyrabiać. Farsz umieszczamy w woreczku do szynkowara.

  2. Szynkowar uzbrajamy.

  3. Umieszczamy na 24 godziny do lodówki.

  4. Po 24 godzinach parzymy 90 -100 minut w temp. 75- 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68 stopni Celsjusza. Następnie chłodzimy w zimnej wodzie i umieszczamy na noc do lodówki.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń