Do góry

Dodatki Przepis na:

Młoda kapusta z koperkiem pyszny dodatek do obiadu lub mięsa

Młoda kapusta z koperkiem pyszny dodatek do obiadu lub mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 89644

Dodano:

Odsłon: 1010

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z koperkiem. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do ziemniaków z mięsem, samego mięsa, z kaszą a nawet pasuje do ryżu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu, to polecam wypróbować przepis, bo kapusta jest naprawdę bardzo smaczna.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • pęczek koperku
  • około ¾ szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego kremowego lub śmietany
  • 1 łyżka z górką mąki (ja użyłam mąki pszennej)
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • około 2 łyżeczek soku z cytryny
  • duża szczypta ksylitolu lub cukru
  • sól, pieprz
  • oraz około 2-3 łyżek masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młoda kapusta z koperkiem pyszny dodatek do obiadu lub mięsa

Przygotowanie

  1. Obraną z wierzchnich liści kapustę, przekrawam na pół i szatkuję.
    Cebulę kroję w drobną kostkę, koperek drobno siekam.
    Do miseczki daję łyżkę z górką mąki i 4 łyżki jogurtu, i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Tak przygotowaną mąką zagęszczę kapustę.

  2. Teraz w rondlu na rozgrzanym maśle podsmażam przez chwilę cebulę, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję kapustę, wodę, delikatnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję listek laurowy, ziele angielskie. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 5-6 minut, tak żeby kapusta była miękka ale nadal delikatnie chrupka. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam.

  3. Gdy kapusta jest już miękka, to do kapusty dodaję mąkę z jogurtem i dokładnie mieszam, do smaku doprawiam sokiem z cytryny, ksylitolem, mieszam i sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem, sokiem i ksylitolem. Dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2 minut.
    Na koniec dodaję koperek, mieszam i zakręcam grzanie – kapusta z koperkiem jest gotowa.

    Młoda kapusta z koperkiem jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 06 czerwca Potwierdzam, to pyszny dodatek, ale i sama smakuje wyśmienicie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń