Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z koperkiem. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do ziemniaków z mięsem, samego mięsa, z kaszą a nawet pasuje do ryżu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu, to polecam wypróbować przepis, bo kapusta jest naprawdę bardzo smaczna.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Obraną z wierzchnich liści kapustę, przekrawam na pół i szatkuję. Cebulę kroję w drobną kostkę, koperek drobno siekam. Do miseczki daję łyżkę z górką mąki i 4 łyżki jogurtu, i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Tak przygotowaną mąką zagęszczę kapustę.
Teraz w rondlu na rozgrzanym maśle podsmażam przez chwilę cebulę, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję kapustę, wodę, delikatnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję listek laurowy, ziele angielskie. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 5-6 minut, tak żeby kapusta była miękka ale nadal delikatnie chrupka. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam.
Gdy kapusta jest już miękka, to do kapusty dodaję mąkę z jogurtem i dokładnie mieszam, do smaku doprawiam sokiem z cytryny, ksylitolem, mieszam i sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem, sokiem i ksylitolem. Dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2 minut. Na koniec dodaję koperek, mieszam i zakręcam grzanie – kapusta z koperkiem jest gotowa. Młoda kapusta z koperkiem jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa