Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki i marchewka upieczone w piekarniku podane z dodatkiem sosu jogurtowego z ziołami ogrodowymi. Smaczna przekąska, doskonałe danie jarskie lub dodatek do dań mięsnych.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Młode ziemniaki i marchewki dokładnie szorujemy, płuczemy i osuszamy. Ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy obrane młode cebulki, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę tymianku i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy by ziemniaki były natłuszczone i doprawione przyprawami z wszystkich stron. Marchewki również natłuszczamy pozostałym olejem, oprószamy pozostałym tymiankiem i szczyptą cukru i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki a obok marchewki. Naczynie powinno być na tyle duże by wszystkie warzywa ułożone były jedną warstwą /a nie jedne na drugich/. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C.
Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy posiekaną cebulę i zioła ogrodowe: szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy by smaki się przegryzły.
Ziemniaki i marchewki pieczemy ok. 20-30 min /w zależności od wielkości warzyw/, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Upieczone warzywa podajemy na gorąco z przygotowanym sosem jogurtowo-ziołowym.