Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki i marchewka upieczone w piekarniku podane z dodatkiem sosu jogurtowego z ziołami ogrodowymi. Smaczna przekąska, doskonałe danie jarskie lub dodatek do dań mięsnych.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22715
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15080
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4818
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45217
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 700
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22715
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15080
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4818
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45217
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 700
Składniki
Młode ziemniaki i marchewki dokładnie szorujemy, płuczemy i osuszamy. Ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy obrane młode cebulki, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę tymianku i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy by ziemniaki były natłuszczone i doprawione przyprawami z wszystkich stron. Marchewki również natłuszczamy pozostałym olejem, oprószamy pozostałym tymiankiem i szczyptą cukru i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki a obok marchewki. Naczynie powinno być na tyle duże by wszystkie warzywa ułożone były jedną warstwą /a nie jedne na drugich/. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C.
Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy posiekaną cebulę i zioła ogrodowe: szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy by smaki się przegryzły.
Ziemniaki i marchewki pieczemy ok. 20-30 min /w zależności od wielkości warzyw/, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Upieczone warzywa podajemy na gorąco z przygotowanym sosem jogurtowo-ziołowym.