Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowego wyrobu mortadela parzona jest najsmaczniejsza, gdyż wiemy z czego ją zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Nie jest aż tak trudna do wykonania. Z tego farszu możemy zrobić cienkie lub grube parówki a także możemy nim napełnić słoiczki i za pasteryzować. Polecam :)
Wiecie jak to jest, sentyment i mortadela dostępna w każdym sklepie? Nasze ba...
Odsłon: 6019
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 123
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 242
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 224
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2662
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 123
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 242
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 224
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2662
Składniki
Surowiec: szynka wieprzowa i boczek świeży bez skóry.
Peklowanie: Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).
Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).
Nadziewanie: Napełniamy osłonkę fibrusową fi 55 mm lub inną. Z tego farszu możemy zrobić cienkie lub grube parówki a także możemy nim napełnić słoiczki i za pasteryzować.
Parzenie: Parzymy 50 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 68 stopni Celsjusza. Studzenie: Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Ostudzoną umieszczamy w lodówce.
Smacznego :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Pasta do chleba z makreli w oleju.
Dodatki
Masło
Dodatki
Czipsy truskawkowe
Dodatki
Sos cumberland
Pasta do chleba z makreli w oleju.
Pasta do chleba zrobiona jest z makreli w oleju z dodatkiem pokrojonej drobno...
Odsłon: 323
Masło
Nie ma to jak domowe masło, lekkie o śmietankowym smaku i łatwiej rozsmarowuj...
Odsłon: 163