Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze pieczone ziemniaki to prawdziwy klasyk, na który zawsze czekają wszyscy domownicy. Złociste, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, doprawione mieszanką aromatycznych przypraw i czosnku, zachwycają każdym kęsem. Ziemniaczki to świetny dodatek do obiadu lub pyszna samodzielna przekąska. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku – to ziemniaki, które podbiją każde podniebienie.
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschod...
Odsłon: 826
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5690
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 2381
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33895
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschod...
Odsłon: 826
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5690
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 2381
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33895
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do miseczki wlej oliwę lub rozpuszczone masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulkę, sól, słodką paprykę, koperek i czarny pieprz, wymieszaj. Dla wzmocnienia smaku możesz dosypać drobno stary parmezan.
Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, a starsze obierz. Pokrój je na łódeczki, umyj i wyłóż na ręcznik papierowy, aby osuszyć. Włóż wszystkie ziemniaki do rękawa do pieczenia, wlej przygotowaną marynatę i ruszaj workiem, aby ziemniaki dokładnie pokryły się aromatyczną oliwą. Zamknij klips rękawa.
Na dużej blasze z piekarnika połóż rękaw z ziemniakami i rozłóż je w jednej warstwie. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut i piecz do uzyskania złotego koloru i miękkości po nakłuciu widelcem. Na chwilę przed wyjęciem z piekarnika możesz rozciąć worek, aby ziemniaki bardziej się przyrumieniły.
Najlepsze pieczone ziemniaki podawaj od razu z piekarnika. Możesz posypać je drobno posiekaną natką pietruszki lub jeść maczając w ketchupie.