Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze pieczone ziemniaki to prawdziwy klasyk, na który zawsze czekają wszyscy domownicy. Złociste, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, doprawione mieszanką aromatycznych przypraw i czosnku, zachwycają każdym kęsem. Ziemniaczki to świetny dodatek do obiadu lub pyszna samodzielna przekąska. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku – to ziemniaki, które podbiją każde podniebienie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 268
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 778
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3630
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 268
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 778
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3630
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do miseczki wlej oliwę lub rozpuszczone masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulkę, sól, słodką paprykę, koperek i czarny pieprz, wymieszaj. Dla wzmocnienia smaku możesz dosypać drobno stary parmezan.
Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, a starsze obierz. Pokrój je na łódeczki, umyj i wyłóż na ręcznik papierowy, aby osuszyć. Włóż wszystkie ziemniaki do rękawa do pieczenia, wlej przygotowaną marynatę i ruszaj workiem, aby ziemniaki dokładnie pokryły się aromatyczną oliwą. Zamknij klips rękawa.
Na dużej blasze z piekarnika połóż rękaw z ziemniakami i rozłóż je w jednej warstwie. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut i piecz do uzyskania złotego koloru i miękkości po nakłuciu widelcem. Na chwilę przed wyjęciem z piekarnika możesz rozciąć worek, aby ziemniaki bardziej się przyrumieniły.
Najlepsze pieczone ziemniaki podawaj od razu z piekarnika. Możesz posypać je drobno posiekaną natką pietruszki lub jeść maczając w ketchupie.