Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 682
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8160
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 461
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9470
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 8054
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 682
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8160
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 461
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9470
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 8054
Składniki
Dojrzałe i pachnące płatki róży wkładamy warstwami do słoja przesypując je cukrem. Dodajemy cynamon, goździki i zalewamy wymieszanym spirytusem z wodą. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie, codziennie lekko poruszamy słojem. Po tym czasie przestawiamy nalewkę w chłodne miejsce na kolejne dni.
Następnie nalewkę filtrujemy ja używam gazy, zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Pijemy lekko schłodzoną, można jej też używać jako aromat do herbaty.