Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 253
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 253
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Dojrzałe i pachnące płatki róży wkładamy warstwami do słoja przesypując je cukrem. Dodajemy cynamon, goździki i zalewamy wymieszanym spirytusem z wodą. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie, codziennie lekko poruszamy słojem. Po tym czasie przestawiamy nalewkę w chłodne miejsce na kolejne dni.
Następnie nalewkę filtrujemy ja używam gazy, zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Pijemy lekko schłodzoną, można jej też używać jako aromat do herbaty.