Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla popularnego kremu czekoladowego. Sprawdzi się jako słodkie smarowidło do pieczywa, naleśników i gofrów. Można ją wykorzystać również do przygotowania ciast i deserów. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodyczy.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1006
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 316
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 76
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1006
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 316
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 76
Składniki
Przygotuj owoce. Dokładnie umyj śliwki, osusz je i pozbądź się pestek. Pokrój na drobniejsze kawałki.
Śliwki umieść w garnku z grubym dnem, dość szerokim. Zasyp je cukrem i zacznij podgrzewanie na średnim ogniu. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są śliwki. Najlepiej po jakimś czasie gotowania posmakować krem i ewentualnie go dosłodzić. Często mieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli będą przywierać do dna, możesz dodać łyżkę wody.
Po kilku minutach zmniejsz grzanie do minimum. Gotuj owoce wolno przez około godzinę, a nawet dłużej. Powinny się wyraźnie rozpadać i zmięknąć.
Jeśli widzisz jeszcze kawałki owoców, a chcesz mieć nutellę o gładkiej konsystencji, możesz całość zblendować.
Teraz dodaj połamaną na kawałki czekoladę gorzką oraz kakao. Jeśli chcesz urozmaicić czas, wsyp cynamon, a także wydrążoną esencję z laski waniliowej.
Wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 30 minut na małym ogniu.
Krem powinien mieć gęstą konsystencję, dlatego jeśli jest jeszcze rzadki, podgrzewaj go dłużej, aby sok ze śliwek wyparował.
Gorącą nutellę przekładaj do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć je mocno, odwróć do góry dnem i przykryj ściereczką. Odstaw w taki sposób do wystygnięcia.