Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla popularnego kremu czekoladowego. Sprawdzi się jako słodkie smarowidło do pieczywa, naleśników i gofrów. Można ją wykorzystać również do przygotowania ciast i deserów. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodyczy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242872
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242872
Składniki
Przygotuj owoce. Dokładnie umyj śliwki, osusz je i pozbądź się pestek. Pokrój na drobniejsze kawałki.
Śliwki umieść w garnku z grubym dnem, dość szerokim. Zasyp je cukrem i zacznij podgrzewanie na średnim ogniu. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są śliwki. Najlepiej po jakimś czasie gotowania posmakować krem i ewentualnie go dosłodzić. Często mieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli będą przywierać do dna, możesz dodać łyżkę wody.
Po kilku minutach zmniejsz grzanie do minimum. Gotuj owoce wolno przez około godzinę, a nawet dłużej. Powinny się wyraźnie rozpadać i zmięknąć.
Jeśli widzisz jeszcze kawałki owoców, a chcesz mieć nutellę o gładkiej konsystencji, możesz całość zblendować.
Teraz dodaj połamaną na kawałki czekoladę gorzką oraz kakao. Jeśli chcesz urozmaicić czas, wsyp cynamon, a także wydrążoną esencję z laski waniliowej.
Wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 30 minut na małym ogniu.
Krem powinien mieć gęstą konsystencję, dlatego jeśli jest jeszcze rzadki, podgrzewaj go dłużej, aby sok ze śliwek wyparował.
Gorącą nutellę przekładaj do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć je mocno, odwróć do góry dnem i przykryj ściereczką. Odstaw w taki sposób do wystygnięcia.