Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaglańce to szybkie kotlety z kaszy jaglanej, które są smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem do obiadu. Są ostrą częścią węglowodanową obiadu, skierowaną do wszystkich tych, którzy lubią wyraziste i pikantne smaki. Często przygotowuję je, kiedy piekę kotlety mielone - mogę wtedy zaoszczędzić czas i miejsce na kuchence - obiadek przygotowuje się w piekarniku :)
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Składniki
Kaszę jaglana płuczemy i gotujemy jedną część kaszy w dwóch częściach osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, curry, słodkiej papryki i pieprzu cayenne.
Kiedy woda się zredukuje, a kasza zabarwi i ugotuje, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek, sos Sriracha Chili i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy dla lekkiego ostygnięcia.
Kiedy kasza lekko przestygnie możemy formować jaglańce. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 - 20 minut. * Jeśli chcemy, aby kotlety były bardziej zwarte do ugotowanej kaszy możemy dodać 1 jajko. Życzę smacznego! :)