Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam nieco ponad 10 gramów płatków maku - sporą garść. To wydaje się niezbyt wiele, ale płatki są naprawdę leciutkie! Postanowiłam więc nastawić słoik octu makowego. Wyobrażam sobie kosmetyczne użycie tego octu – w toniku i do regulacji odczynu przygotowywanych kosmetyków. Może też do higieny intymnej? Nie wykluczam oczywiście zastosowań kulinarnych – do picia z wodą i do sałatek. W końcu ocet to ocet, prawda? Można go spożywać bez obaw.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14114
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1631
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16085
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6469
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14114
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1631
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16085
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6469
Składniki
Wszystkie składniki umieść w słoju. Przykryj go ręcznikiem jednorazowym i zabezpiecz gumką przed dostępem muszek. Bo owocówki uwielbiają ocet!
Ocet z płatków maku nie jest trudny, nie wykazuje tendencji do ucieczek ze słoika. Wystarczy zamieszać go raz na 1-2 dni i ponownie zakryć.
Dalej postępuje się jak przy produkcji każdego innego octu domowego. Po więcej szczegółów zapraszam na blog.